Gemeente in beweging

Op deze pagina vindt u alle activtiteiten die wij organiseren in het kader van het thema "Gemeente in beweging", waaronder het programma van de kerngroep Vorming en Toerusting.

Ook Kerk en Israël valt onder de kerngroep Vorming en Toerusting van onze gemeente. Op deze pagina laten wij u dan ook meekijken in de wereld van de bijbel, van Israël, die ook de wereld is van vandaag en de wereld van morgen. Wij beperken ons hier tot activiteiten, leerhuizen en avonden die in de regio plaats vinden en worden georganiseerd door commissies Kerk en Israël. Voor meer informatie over Kerk en Israel in de PKN kijkt u op www.pkn.nl/werkvelden/dialoog/KerkenIsrael
Programma Ontmoeten#Verdiepen 2018-2019: Hoop doet leven!

Met heel veel plezier bieden wij u het programma 2018/2019 van de kerngroep Ontmoeten#Verdiepen (O#V) aan.

Allereerst: een nieuwe naam voor onze kerngroep. ‘Vorming en Toerusting’ klinkt ietwat verouderd en belerend. Wij kozen voor een naam die hedendaagser is en de lading meer dekt. Want waar gaat het eigenlijk om bij alle activiteiten? Juist, elkaar ontmoeten en ons verdiepen in diverse (geloofs)onderwerpen.

Lees meer...

‘Speling’ is een driemaandelijks tijdschrift voor bezinning en gaat uit van de geloofservaring van de schrijvers. Het beweegt zich op de kruispunten van spiritualiteit, geloofstraditie, filosofie, psychologie, trends, kunst en cultuur en maatschappelijke thema’s.  In deze leeskring wordt gesproken vanuit een leeswijzer van enkele artikelen die tevoren toegestuurd wordt.

Lees meer...

Wat geeft je vertrouwen voor het nieuw begonnen jaar? Waaruit kan je nieuwe hoop putten?

Tijdens deze bijeenkomst bezinnen we ons op deze vragen en laten ons hierbij inspireren door het Benedictijns Spel. Dit is een bezinnings- en communicatiespel gebaseerd op de beproefde Regel van Benedictus, waarmee monniken en zusters al eeuwen met elkaar leven en werken. Deze leefregels en daarbij behorende levenshouding zijn verrassend actueel in deze tijd waarin we zoeken naar harmonie, inzicht en zingeving. De kaarten van het spel verbinden je direct met jouw persoonlijke vraag en situatie, waardoor je de Benedictijnse wijsheid intens beleeft en leert toepassen in je eigen leven. Begeleid door Kristine Ram, werkzaam als communicatietrainer/coach, beeldend docent en keramiste.

Lees meer...

Hildegard von Bingen, 1098-1179, was een spirituele en inspirerende vrouw. Zelfs nu nog weet ze ons hoop te geven. Hildegard componeerde muziek, schreef boeken over haar visioenen en publiceerde geneeskrachtige recepten en medische, plantkundige en geologische verhandelingen. Haar bemoedigende literatuur doorbrak conventies, die mens en organisatie ten onrechte ‘klein’ hielden.

Lees meer...

Deze film uit 2017 gaat over het leven en sterven van Jezus. Voor het eerst in de filmgeschiedenis wordt het lijdensverhaal vanuit het perspectief van een vrouw verteld. En nog wel van de beroemde, maar omstreden Maria Magdalena. De film is voornamelijk geïnspireerd op het evangelie van Maria Magdalena, gevonden in 1896 in Egypte. Daarin verrijst het beeld van Maria Magdalena als apostel onder de apostelen. De hoofdrollen worden vertolkt door Rooney Mara, in de rol van Maria en Joaquin Phoenix als Jezus.

Lees meer...

Waarom stierf Jezus? Veel christenen denken dat het er bij de dood van Jezus om draait dat ‘God mij redt van mijn zonden, zodat ik in de hemel kom’. Er zijn ook andere christenen die absoluut niet uit de voeten kunnen met een God die ‘een bloedig offer nodig heeft om zijn boosheid te stillen’. De Britse theoloog Tom Wright (1948) schreef hier een boek over: ‘Goede Vrijdag, de dag dat de revolutie begon’ (oorspronkelijke titel: ‘The Day the Revolution began’ – 2016).

Lees meer...

Wie door de binnenstad van Elburg loopt, waant zich in de middeleeuwen. De Oude Wallen met hun schitterende bomen, de smalle steegjes, de keitjesstoepen en prachtige doorkijkjes maken van de vesting een sfeervolle omgeving waar je heerlijk kunt wandelen. Het ontwerp van de vissersstad is gebaseerd op het principe van de gulden snede, een zeldzaamheid in de stedenbouw, waaraan de stad zijn kenmerkende vorm met het rechthoekige stratenpatroon dankt.

Lees meer...

Er is momenteel een heftig maatschappelijk debat over ‘voltooid leven’ gaande. Mogen burgers die menen dat hun leven ‘voltooid’ is, hulp kunnen krijgen van een arts of een stervensbegeleider om daadwerkelijk een einde aan hun leven te maken.

Op het eerste gezicht lijkt dit een sympathieke wens: burgers zijn autonoom en mogen zelf keuzes maken. Maar bij nader inzien is het allemaal veel complexer.

Lees meer...