‘Geloven’ is altijd toekomstgericht. In de wereld van vandaag raakt dat vaak ondergesneeuwd onder de berichten over onze naasten dichtbij en veraf met betrekking tot ziekte, honger en dorst, ongerechtigheid en misbruik. We zouden ‘de hoop’ als onlosmakelijke grond van ons gelovig bestaan vergeten! De taal van de hoop is een andere taal dan die van het wensen: we zoeken plezier, we streven naar macht en we proberen te krijgen wat we hebben willen. Hoop wordt gegeven, ontvangen, gevonden en kan gedeeld worden. Wie hoopt, kan en durft verder gaan.

In het kader van dit jaarthema worden 5 avonden georganiseerd met 5 verschillende sprekers, die elk een eigen visie op ‘Hoop doet leven’ geven.


A9e Hoopdoetleven5 SchaapDe laatste gast in de serie ‘Hoop doet leven’ is dr. Sybe Schaap. Hij schreef het boek ‘De populistische verleiding’.

“Het populisme brengt zaken in de politiek die daarbuiten horen te blijven. Niet wat iemand gedaan heeft, maar wat iemand ís, wordt politiek gemaakt. Dat gebeurde in de tijd van de nationaalsocialisten, het gebeurt nu weer. De privésfeer hoort buiten de politiek te blijven. Het mooie van de rechtsstaat is dat sprake is van gelijkheid voor de wet. Onder die legale gelijkheid mag iedereen verschillen. Onder het populisme is dat niet zo. Je moet zus of zo zijn, anders hoor je er niet bij. Je moet je aanpassen. Ben je anders, jammer voor je. Etnisch anders, zoals ooit de Joden. Dat krijg je van dat gewoon en normaal. Identiteit suggereert dat de ander er niet bij hoort”, aldus Schaap.

Schaap, senator voor de VVD, spreekt bij ons over populisme, nepnieuws en valse profeten. Wat is de mogelijke weerbaarheid en hoop waarop de kerk zich beroepen kan?

Onderstaand treft u de details voor de overige data en sprekers rond het jaarthema en links naar informatie.

Data dinsdag 9 oktober, 2018: Maarten den Dulk
maandag 5 november 2018: Jos de Heer
dinsdag 11 december 2018: Brechtje de Boer en Teun Kruijswijk Jansen
dinsdag 15 januari 2019: Jean Jacques Suurmond
maandag 18 maart 2019: Sybe Schaap
De avonden zijn ook los te bezoeken!
Tijd 20.00 uur
Locatie Koningshof
Begeleiding Teun Kruijswijk Jansen
Entree Vrijwillige bijdrage (richtlijn € 6)