Op 9 april 2020 is het 75 jaar geleden dat Dietrich Bonhoeffer door de Nazi’s werd omgebracht. Hij is beroemd geworden vanwege zijn gelovige stellingname tegen nazi-Duitsland. Zonder overdrijving kan gezegd worden dat ‘Verzet en overgave’ een van de belangrijkste publicaties is op het gebied van de theologie van de twintigste eeuw. Het gaat om brieven en aantekeningen die de bekende Duitse protestantse theoloog (1906-1945) schreef in de gevangenis, waar hij op persoonlijk bevel van Hitler 23 maanden opgesloten was.

Tegenover zijn naaste vrienden spreekt hij zich uit over de komende secularisatie, over de mondigheid van de mens, over een a-religieus christendom en over de plaats van de kerk in de wereld.


Het zijn brieven van een zeldzame grandeur, geschreven door een nog betrekkelijk jonge man, die tot de dood veroordeeld was. De strijd om het geloof is van een existentiële betekenis die voor velen, tot op de dag van vandaag, bemoedigend is. Op de eerste bijeenkomst komt de leeswijzer van het boek aan de orde plus een introductie op het leven en denken van Bonhoeffer.

Men dient het boek ‘Verzet en overgave’ (uitg. Kok/Ten Have, editie v.a. 1990) zelf aan te schaffen.
3 bonhoeffer

Data
Cyclus op maandagmiddagen:
·  2019:
23 september (Martinuskerk)
4 november (Ludenkapel)
2 december (Maartenskerk)
·  2020:
13 januari (Martinuskerk)
10 februari (Ludenkapel)
2 maart (Maartenskerk)
Deze middagen zijn niet los van elkaar te bezoeken.
Tijd
14.00 – 15.30 uur
Locaties
Zie boven.
Begeleiding
Nelleke Spiljard, Bert Cozijnsen, ds. Teun Kruijswijk Jansen
Entree
Eenmalige vrijwillige bijdrage (richtlijn € 10).
Aanmelden
Voor 16 september 2019 via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.