Rens Bijma, musicoloog en kenner van kerkmuziek, en Kees Bregman, theoloog, verzorgen een avond over klassieke muziek rond de Bijbelse persoon van Maria Magdalena.

Ontegenzeggelijk heeft de Magdaleense veel wilde verbeelding op gang gebracht. Vanuit de canonieke evangeliën leren we haar kennen. Daarin verschijnt Maria Magdalena als zelfstandige, rijke vrouw uit wie Jezus zeven demonen heeft verdreven. Zij is getuige van de kruisiging, de graflegging én de opstanding.

In het zogenaamde ‘Evangelie van Maria’ uit de tweede eeuw verschijnt Maria Magdalena als ‘apostel van de apostelen’. Door de tijden heen heeft zij vele gezichten gekregen, wat ook heeft doorgewerkt in vele composities die aan haar gewijd zijn.

Tijdens deze avond horen we muziek van anonieme middeleeuwse componisten, van Schütz en Da Palestrina, van moderne als Vähi; zelfs Lloyd Webber zal niet ontbreken.

We staan stil bij de teksten, krijgen een toelichting op de gespeelde werken en kijken naar afbeeldingen van kunstwerken hierbij. Maar vooral luisteren we naar muziek! 

 

Datum
Donderdag 12 januari 2023
Tijd
20.00 uur
Locatie
Koningshof
Begeleiding
Johan Beuckens
Entree
Vrijwillige bijdrage (richtlijn € 6)