Het Repaircafé Doorn is niet meer onbekend onder de Doornse bevolking. Er is aanloop van jong en oud met de meest uiteenlopende spullen. Kapotte rieten poppenwagens, een knoop van een jas die aangenaaid moet worden en mensen met oudere, bijna "exotische" apparaten. Het is altijd weer en verrassing wat je tegenkomt en niets is te gek voor de vele reparatievrijwilligers.

Zo is daar een ouder echtpaar met een prachtige lampenstandaard. Mevrouw vertelt: "deze staande lamp is al 39 jaar oud. Het is eigenlijk een eerste mooie aanschaf na ons trouwen. We hebben recent ons 40 jarig huwelijk gevierd. Ik ben niet zo'n type die alleen voorwerpen in huis wil hebben die in de mode zijn en dan het hele huis verandert. Ik waardeer dat wat we hebben. En bij deze lamp gaat het eigenlijk verder. Het heeft ook een emotionele betekenis voor ons."

Vrijwilliger Roel herkent dit verhaal ook bij andere bezoekers. Je leert door het Repaircafé met andere ogen te kijken naar kapotte spullen. " Ik leer hier veel van de technische ploeg vrijwilligers, vertelt hij. Je bemerkt bijvoorbeeld dat oudere apparatuur vaak beter te repareren is dan nieuwe apparaten. Tegenwoordig lijkt het spul wel gemaakt om weg te gooien. We krijgen het dan bijvoorbeeld niet losgeschroefd omdat het vastgelijmd is. Wat mij betreft moeten we bedrijven en designers oproepen om weer meer recycle- en repareerbaar te produceren, "zegt hij lachend.

Soms is het ook heel simpel volgens bezoekster Tineke. "Ik kwam vandaag met een kapot Senseo apparaat. Het lampje bleef maar knipperen. Het leek er op dat dat niet gerepareerd kon worden. Totdat een van de vrijwilligers verder zocht op het internet en het een kwestie bleek van een vastzittend vlottertje. Het lag niet aan de techniek. Ik ben weer blij, want we gebruiken het apparaat frequent op de door de weekse dagen.

Het Repaircafé Doorn is iedere derde vrijdagmiddag van de maand geopend in de Koningshof achter de Maartenskerk van 13.30 tot 16.00 uur. U kunt ons volgen op www.facebook.com/RepaircafeDoorn

Repaircafe 800